Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2011

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΙΧΑΛΗ ΚΑΡΧΙΜΑΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «Η ΑΛΗΘΕΙΑ» ΔΡΑΜΑΣ

ΣΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στην πολιτική, όταν μας διακατέχει η έννοια της προσφοράς, αποδεχόμαστε με χαρά ό,που αυτή μας τάξει. Εσάς, ο Πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου, αναγνωρίζοντας προφανώς την εργατικότητα, τις οργανωτικές σας δυνατότητες και την αφοσίωσή σας, σας έταξε - λίγο πριν τις τελευταίες δημοτικές εκλογές - στο πόστο του Γραμματέα του Κινήματος. Σαφώς, οι υπουργικοί θώκοι σήμερα «ηλεκτρίζουν» , αν μου επιτρέπεται η έκφραση, αλλά και στο ΠΑΣΟΚ τα πράγματα είναι λίγο κάπως «φορτισμένα» λόγω Μνημονίου. Η ερώτησή μου αυτή έχει δύο σκέλη.. πρώτον, τι είναι τελικά ποιο δύσκολο σήμερα: να διοικείς το υπουργείο ή το Κόμμα; Και δεύτερον, πόσο έτοιμο είναι σήμερα το ΠΑΣΟΚ (συσπείρωση, παραφωνίες, αλλά και διαγραφές) να διεκδικήσει μια νέα κυβερνητική θητεία έστω αν αυτές διεξαχθούν κάτω από απρόβλεπτες συνθήκες;

Μ. ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ:  Κοιτάξτε. Ο φυσικός ρόλος του κάθε υπουργείου έρχεται να απαντήσει στις βασικές ανάγκες του πολίτη. Αφορά σε έναν ολόκληρο τομέα της ζωής και της καθημερινότητάς του. Και μόνο απ' αυτό, προκύπτει η υψηλή ευθύνη και η  κρισιμότητα τού αξιώματος του υπουργού.
Η θέση του Γραμματέα οποιουδήποτε κοινοβουλευτικού κόμματος, πολλώ δε μάλλον, ενός κόμματος που έχει καταφέρει να σημαδέψει την πολιτική ζωή της χώρας εδώ και δεκαετίες και που αυτή την περίοδο συμβαίνει να κυβερνά, είναι πολυδιάστατη. Όπως έχω ξαναπεί, οφείλει να αποτελεί τη συνείδηση της κυβέρνησης. Να αφουγκράζεται τις ανάγκες, τις αγωνίες και τα αιτήματα του λαού και να γίνεται ο ιμάντας μεταφοράς τους προς τους χώρους λήψης αποφάσεων.
Από την άλλη,...............

το κόμμα οφείλει, σε περιόδους δύσκολες και κρίσιμες για το μέλλον, όπου στην κυβερνητική του εκδοχή έχει την ιερή υποχρέωση να αψηφά το πολιτικό κόστος, να αποτελεί τον κύριο συνομιλητή της κοινωνίας και να ζυμώνεται ακόμα περισσότερο μαζί της.
Όσο για την ετοιμότητά του ΠΑΣΟΚ να αντιμετωπίσει το ενδεχόμενο εκλογών όποτε γίνουν, νομίζω ότι το απέδειξε στις πρόσφατες Αυτοδιοικητικές εκλογές. Κατήγαγε μια καθαρή νίκη, παρ' ότι το κόμμα μας, είναι αυτό που δε δίστασε να αναλάβει το μεγαλύτερο πολιτικό κόστος της νεώτερης πολιτικής ιστορίας της Ελλάδας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η Νέα Δημοκρατία προχθές άλλαξε το σήμα της.. Ένα σήμα που είχε συνδεθεί για τριανταπέντε περίπου χρόνια με ένα κόμμα εξουσίας στη χώρα και ήταν αυτό που λέμε «σήμα κατατεθέν» της. Αυτό, την αλλαγή του σήματος δηλαδή, κατά τη γνώμη μου, δεν το είχε τολμήσει ούτε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης όμως.. μήπως τελικά, η αποστροφή που νοιώθει ο κόσμος για την πολιτική και τα κόμματα, επιβάλουν μια τέτοια κίνηση; Μια νέα αρχή;

Μ. ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ: Σίγουρα, η αλλαγή συμβόλων και εμβλημάτων μπορεί να χρησιμοποιηθεί προκειμένου ένα κόμμα να σηματοδοτήσει μια νέα αρχή. Βέβαια, πριν απ' όλα, θα πρέπει να μη μας διαφύγει ότι όταν ένα κόμμα εντοπίζει την ανάγκη να κάνει νέο ξεκίνημα, σημαίνει ότι αποδέχεται το ίδιο, τα σημάδια γήρανσής του. Δεν είναι κακό αυτό. Όμως, ξέρετε, ότι μόνο η αλλαγή του εμβλήματος δεν είναι αρκετή για να σηματοδοτήσει αυτό που θα ονομάζαμε ανανέωση. Και η ανανέωση εδράζεται στην αυτοκριτική. Και αν θα μου πείτε ότι αυτοκριτική έχει κάνει η Ν.Δ., ''δι' αυτομαστιγώσεως'', μάλιστα, όπως είπε ο πρόεδρός της, θα σας πω ότι είναι ψευδεπίγραφη.
Γιατί, απλούστατα, ο κ. Σαμαράς, δεν έχει πάψει ούτε μέρα από τη στιγμή που ανέλαβε τα ινία του κόμματός του, να μιλάει ''για σκοινί και μάλιστα στο σπίτι του κρεμασμένου'' και  να λειτουργεί λες και τον έφεραν στη γήινη πραγματικότητα, την ημέρα της εκλογής του.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σε αυτό το κλίμα, της αποστροφής των πολιτών από την πολιτική και τα κόμματα, ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Χάρης Καστανίδης κατέθεσε στο υπουργικό συμβούλιο τις προτάσεις του για την αλλαγή του νόμου «περί ευθύνης υπουργών». Εσείς ο ίδιος έχετε κατ' επανάληψη μιλήσει, σε συνεντεύξεις και ραδιοφωνικούς σταθμούς, για την ατιμωρησία των πολιτικών και το αίτημα των Ελλήνων για Δικαιοσύνη.. Πιστεύετε ότι με το υπάρχον νομικό πλαίσιο θα πάει «κάποιος» επιτέλους φυλακή;

Μ. ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ: Η αίσθηση της ατιμωρησίας που διαχέεται έντονα τον τελευταίο καιρό στον ελληνικό λαό και του προκαλεί αγανάκτηση, όπως γνωρίζετε, εξόργισε και τον ίδιο τον πρωθυπουργό, ο οποίος σε ιστορική συνάντηση που συγκάλεσε με την ηγεσία της Δικαιοσύνης, στο Υπουργικό Συμβούλιο, την κάλεσε να λάβει επιτέλους υπόψη της αυτή τη διάχυτη αίσθηση.
Γιατί το κολοσσιαίο σκάνδαλο των ομολόγων σέρνεται επί τρία χρόνια χωρίς να οδηγείται στο ακροατήριο; Γιατί όταν εντοπίζεται έγγραφο μέσα σε δικογραφία και το οποίο δείχνει τη διαδρομή μίζας σε κορυφαίο θέμα που αφορά στο Ταμείο των Δημοσιογράφων, οι αρμόδιοι δικαστικοί λειτουργοί, δεν αντιδρούν καν και ο συγκεκριμένος πρόεδρος του Ταμείου, κυκλοφορεί ελεύθερος;
Γιατί δεν σημειώθηκε καμία πρόοδος στο οικονομικό σκέλος του σκανδάλου Ζαχόπουλου για τις κατατμήσεις κονδυλίων και τις απευθείας αναθέσεις;
Γιατί πρέπει ο λαός να δέχεται δικονομική ηθική δύο ταχυτήτων; Είναι πολύ εύκολο να εξαντλείται η αυστηρότητα σε απλούς πολίτες που δεν είναι ''θωρακισμένοι'' από την ''επωνυμία'';
Γιατί να μην δικάζονται ή να μην αντιμετωπίζονται δικονομικά οι πολιτικοί όπως οι πολίτες; Γιατί να μην ερευνάται το ''πόθεν έσχες'' και για τους πολιτικούς και για τους δικαστές; Για όλους μας!
Η αναφορά, βέβαια, έχει να κάνει με ορισμένους δικαστικούς λειτουργούς και όχι με συλλήβδην τη Δικαιοσύνη στη χώρα μας και αυτό οφείλω να το υπογραμμίσω.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Γραμματέα, θα ήθελα να σας ρωτήσω για τα οικονομικά των κομμάτων.. Τόσο το ΠΑΣΟΚ, όσο και η Νέα Δημοκρατία, αλλά και τα υπόλοιπα κοινοβουλευτικά κόμματα, οφείλουν στις Τράπεζες εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ..  Το ερώτημα που διατυπώνουν οι πολίτες είναι πώς ένα κόμμα που δεν μπορεί να βάλει τάξη στα οικονομικά του θέλει να βάλει τάξη στη χώρα; Τι απαντάτε σε αυτό; Από την άλλη, για να κάνω και το «συνήγορο του Διαβόλου» αυτή η κατάσταση συνδέεται και με τον εκλογικό νόμο;

Μ. ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ: Οι δραστηριότητες των κομμάτων από τη φύση τους δεν προορίζονται για να παράγουν μετρήσιμα οικονομικά αποτελέσματα.
Τα πολιτικά κόμματα είναι εθελούσια ένωση προσώπων και ουδεμία σχέση έχουν με επιχείρηση. Ουδεμία, όμως ομοιότητα, έχουν και ως προς την οικονομική τους λειτουργία, με το κράτος. Θα σας επισημάνω, μόνο, ότι η οικονομική δραστηριότητα ενός κόμματος, δεν έχει ανταποδοτικό χαρακτήρα και κανένας από τους σκοπούς και τους λόγους ύπαρξής του, δεν ταυτίζεται με αυτό που λέμε οικονομικό στόχο. Δεν υπάρχει ανταποδοτικότητα. Η αυτονόητη σχέση ενός πολιτικού κόμματος με τα χρήματα, ορίζεται από τη δαπάνη και όχι από το έσοδο. Είναι, λοιπόν, αντίθετο προς τη φύση του, η όποια ύπαρξη κέρδους.
Αν παρ' όλα αυτά θα 'πρεπε να βρούμε ένα πεδίο σύγκρισης μεταξύ της οικονομικής διαχείρισης της χώρας και αυτής του κόμματος, θα αφορούσε σε ζήτημα νοοτροπίας. Το ΠΑΣΟΚ, πέρα από τον τακτικό έλεγχο των ελεγκτών της Βουλής που υφίσταται, αναρτά τους ετήσιους προϋπολογισμούς του στο internet, ενώ παρακολουθείται η εκτέλεση αυτού, μέσω της δημοσιοποίησης που κάνουμε κάθε τρίμηνο, στο ΦΕΚ και σε δύο μεγάλες πολιτικές εφημερίδες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Απ' όσο είμαι σε θέση να γνωρίζω ο πρωθυπουργός προτείνει ένα μοντέλο τύπου γερμανικού για το νέο εκλογικό νόμο.. Στον αντίποδα η ολοκληρωτική «αφαίρεση» της σταυροδοσίας και η εκλογή υποψηφίων από τους εκλογείς αλλοιώνει τη βούληση του λαού.. Πάμε σε πάντρεμα των δύο συστημάτων με ελληνικά δεδομένα;

Μ. ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ: Κατ' αρχάς, το κυοφορούμενο εκλογικό μοντέλο, δεν προβλέπει ολοκληρωτική αφαίρεση της σταυροδοσίας. Ίσα-ίσα. Το μεγαλύτερο μέρος των βουλευτών εκλέγεται με σταυροδοσία. Με τον σχεδιαζόμενο νόμο, όμως, επιχειρείται μια αποδυνάμωση της προσωποπαγούς σχέσης των τοπικών κοινωνιών με τους υποψηφίους βουλευτές. Η σχέση αυτή, δυνητικά, συντηρεί τον κίνδυνο της ''κλίκας'' στην εκλογική περιφέρεια και δη της επαρχίας. Συγχρόνως, η αλλαγή αυτή που εξετάζουμε, ενισχύει την συνταγματικότητα του εκλογικού σκεπτικού. Σας επισημαίνω, ότι το άρθρο 51 του Συντάγματος, μιλάει για εθνική αντιπροσώπευση η οποία αποτυπώνεται στην εκλογή του βουλευτή. Θα πρέπει, όμως, να δούμε την τελική μορφή του σχεδίου, που επεξεργάζεται το Υπουργείο Εσωτερικών. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η Δράμα κύριε Καρχιμάκη τα τελευταία είκοσι χρόνια έχει γίνει αυτό που λέμε «όνομα και πράμα».. η γειτνίαση μας με τη Βουλγαρία περισσότερο μας βλάπτει παρά οφελεί.. η ανεργία μαστίζει το νομό, κυρίως στους νέους. Παρόλα αυτά ο νομός συνολικά στις τελευταίες δημοτικές εκλογές έκανε μια στροφή 180 μοιρών και εξέλεξε όλους σχεδόν τους υποψηφίους του ΠΑΣΟΚ. Ο Δραμινός περιμένει πολλά από την Κυβέρνηση.. πείτε μου πόσο έτοιμοι είστε να αξιοποιήσετε την ευθεία αυτή εντολή που σας έδωσαν οι πολίτες της Δράμας;

Μ. ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ: Μου δίνετε μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να ενημερώσω, εκτός από το αναγνωστικό κοινό και τους πολιτικούς εκπροσώπους της Ν.Δ. στη Δράμα, οι οποίοι συχνά εκρήγνυνται σε συνεντεύξεις του, για το ότι το ΠΑΣΟΚ ευθύνεται σχετικά με την όποια στασιμότητα σημειώνεται στην πρόοδο των δημοσίων έργων του νομού σας. Σχετικά με την ολοκλήρωση των φυλακών Νικηφόρου, των οποίων τις εργασίες είχε εγκαινιάσει ο Φίλιππος Πετσάλνικος, να σας πω ότι τον εργολάβο της προβληματικής Κοινοπραξίας στην οποία είχαν αναθέσει το έργο, τον είχαν απλήρωτο μέχρι που αναλάβαμε εμείς. Αποπληρώσαμε τον εργολάβο και τακτοποιήσαμε το πρόβλημα της Κοινοπραξίας. 
Κατά το σχεδιασμό και την εκτέλεση του έργου της Εγνατίας Οδού, οι συνάδελφοι της Ν.Δ. άφησαν τη Δράμα έξω από αυτήν. Όπως έχει δηλώσει και ο υφυπουργός Υποδομών, Γιάννης Μαγκριώτης, αποφασίστηκε επανασχεδιασμός του έργου μόνο και μόνο για να συμπεριληφθεί και η Δράμα στον Ε61 (προέκταση της Εγνατίας σε Σέρρες, Δράμα, Καβάλα).
Όσον αφορά, τώρα, το σύνολο των έργων στο Νομό Δράμας, εκείνο που είχε επικρατήσει, ήταν η πλήρης αδράνεια και παρακμή. Τα έργα έμειναν πίσω, λόγω της ανετοιμότητας να απορροφήσουμε τα κονδύλια του ΕΣΠΑ. Αυτοχειριαστήκαμε, χάρη στην ανεμελιά της Ν.Δ. που δεν μπόρεσε να παρουσιάσει το στοιχειώδες υλικό από μελέτες, ώστε να απορροφήσουμε τα βασικά κονδύλια. Και τώρα έρχονται και διαμαρτύρονται κατά την προσφιλή τους τακτική..

Μήνυμα του Μιχάλη Καρχιμάκη, στους Δραμινούς.

Διανύουμε μια φάση που καθιστά την είσοδο ενός νέου έτους στη ζωή μας,  περισσότερο σημαντική από ποτέ.
Το 2011, αποτελεί αναμφίβολα, μία δύσκολη χρονιά.
Συνιστά, όμως και το κατώφλι για το πολυπόθητο πέρασμα από την μεγάλη οικονομική και κοινωνική πίεση, στην Ελπίδα!
Αναμένουμε την εμφάνιση κάποιων ελπιδοφόρων, πια, μηνυμάτων, καθώς για το 2012, προβλέπεται από όλους τους οικονομικούς κύκλους, επιτέλους, Ανάπτυξη!
Ανάπτυξη, που αυτονόητα θα σημάνει δημιουργία θέσεων εργασίας και τόνωση της τόσο δοκιμαζόμενης αγοράς.
Η ευχή, η ελπίδα, αλλά και οι προσπάθειες όλων μας,
είναι προσανατολισμένες μόνο προς τα εμπρός.
Προς μια Ελλάδα, που δεν θα κινδυνέψει, πλέον, να ξαναβρεθεί στο φάσμα της αναξιοπιστίας, της αναξιοπρέπειας και της μελαγχολίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου