Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2011

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ ΔΡΑΜΑΣ

Νικόλαος Σμολοκτός
Πρόεδρος του Συλλόγου Πολυτέκνων Ν. Δράμας
Η Συνέντευξη δόθηκε στον Παναγιώτη Γεωργιάδη για την εφημερίδα «Η Αλήθεια» της Δράμας

Κύριε Σμολοκτέ, σας ευχαριστώ που αποδεχθήκατε την πρόσκλησή μας για συνέντευξη.

Ερώτηση: Πείτε μας κύριε Πρόεδρε, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι πολύτεκνες οικογένειες είναι πολλά. Τελευταία, η ελληνική κυβέρνηση προσπάθησε να «βάλει χέρι», όπως λέμε, στο επίδομα ή αλλιώς τη σύνταξη της πολύτεκνης μητέρας κάτι που αρχικά πήρε πίσω «άρον-άρον» αλλά, τελικά με το πολυνομοσχέδιο του κ. Λοβέρδου ψηφίστηκε από τη Βουλή η μείωση αυτή. Πείτε μας λίγο για αυτά τα προβλήματα…


Απάντηση:
Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η πολύτεκνη οικογένεια σήμερα είναι αρκετά ώστε να μην έχει τη δυνατότητα να ανταπεξέλθει σε βασικές ανάγκες επιβίωσης. Πρώτα απ’ όλα η ανεργία είναι αυτή που πάντοτε κτυπά την πόρτα της πολύτεκνης οικογένειας, καθώς εάν από τα έξι ή οκτώ μέλη, τα τέσσερα ή πέντε και πολλάκις όλη η οικογένεια είναι στην ανεργία.

Προϋπόθεση για την εκπαίδευση των παιδιών μας είναι η οικονομική άνεση που πρέπει να έχει η οικογένεια, που σήμερα δυστυχώς, δεν μπορούμε να προσφέρουμε και έτσι καταφεύγουμε σε άλλες λύσεις για να δώσουμε στα παιδιά μας την ευκαιρία για μόρφωση........................
Έχει ασκηθεί διαχρονικά αντιπολυτεκνική και αντιδημογραφική πολιτική στη χώρα μας από τους εκάστοτε κυβερνώντες, με αποκορύφωμα την κυβέρνηση του κ. Σιμίτη και του σημερινού κατοχικού σχήματος τη υπαλληλίας της Τρόικα και του ΔΝΤ που έχει εξαπολύσει Φοροεπιδρομή σήμερα κατά της ελληνικής οικογένειας και περισσότερο στην πολύτεκνη. Κατάργησε το νόμο για την απαλλαγή του 50 % καταβολή για του υμιυπαίθριους , κατάργησε την πρόσληψη πολυτέκνων εκπαιδευτικών, κατάργησε την άνευ κριτηρίων μοριοδότηση για τη μετεγγραφή πολυτέκνων φοιτητών. Κατάργησε το νόμο ποσοστού 20 % επί των προσλήψεων στο Δημόσιο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Έβαλε φόρο εισοδήματος για τη διανομή τροφίμων στις πολύτεκνες οικογένειες. Καθιερώνει αφορολόγητο όριο για την ακίνητη περιουσία ποσού 400.000 ευρώ για τον άγαμο και το ίδιο αφορολόγητο όριο ισχύει για τον πολύτεκνο με 4, 5, 6 και παραπάνω παιδιά.

Καταργεί τα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα για τον άγαμο με μεικτές αποδοχές 3000 ευρώ και κάνει το ίδιο για τον πολύτεκνο. Αυτά και πολλά άλλα επιχειρεί να κάνει μέσω του νέου πολυνομοσχεδίου που έχει ψηφισθεί από τη Βουλή. Επιχειρούν να καταργήσουν ουσιαστικά την πολυτεκνική ιδιότητα. Με τέτοια μέτρα και λογικές είναι επόμενο ότι σε λίγα χρόνια δεν θα γεννιούνται πλέον ελληνόπουλα αλλά, μόνον παιδιά λαθρομεταναστών εφόσον, τους δίνει το δικαίωμα μετά από πέντε χρόνια να γίνουν Έλληνες. Αυτά και μη χειρότερα. Τέλος κόβει τα επιδόματα στην τρίτεκνη οικογένεια και το εφάπαξ ποσό των 2000.. αυτά είναι ανήκουστα.

Ερώτηση: Γνωρίζω κύριε Πρόεδρε ότι ο Σύλλογος Πολυτέκνων Δράμας είναι υπερδραστήριος πανελλαδικά. Με αιτήματα και πλειάδα επιστολών σε υπουργούς και βουλευτές. Θα ήθελα να μας πείτε τι αντιμετώπισης τυγχάνετε στην Αθήνα και ποιοι από τους τοπικούς  πολιτικούς σας συμπαρίστανται έμπρακτα στις προσπάθειές σας.

Απάντηση: Ο Σύλλογος Πολυτέκνων νομού Δράμας εκπροσωπείται στο γενικό Συμβούλιο της ΑΣΠΕ με τον Πρόεδρό του. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να είναι μέσα στα κέντρα λήψεως αποφάσεων και διαμόρφωσης γενικότερα πολυτεκνικής πολιτικής στην Ελλάδα. Μας δίνει το δικαίωμα να είμαστε σε ένα επίπεδο ετοιμότητας και οργάνωσης τέτοιας ώστε να μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις των καιρών. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Σύλλογος μας διοργάνωσε το πανελλήνιο συνέδριο πολυτέκνων, συμμετείχε σε ημερίδες, συνέδρια και γενικά υλοποίησε δράσεις που στηρίζουν την οικογένεια. Σε επίπεδο νομού έχουμε το δικαίωμα να λέμε ότι το φιλανθρωπικό έργο μας είναι εξίσου μεγάλο. Η συμπαράστασή μας και η οικονομική βοήθεια που προσφέρουμε κάθε χρόνο είναι μεγάλη. Διανομές ρούχων, προϊόντων και άλλων ειδών είναι μεγάλη. Έχουμε πιστοποιηθεί με εθνικό και Νομαρχιακό Μητρώο Εθελοντισμού και Πρόνοιας από το Υπουργείο Υγείας. Για τους παραπάνω λόγους η αντιμετώπισή μας τόσο στο Συμβούλιο της ΑΣΠΕ αλλά και στους άλλους φορείς είναι αξιόλογη.

Ερώτηση: Ο νομός Δράμας πόσες πολύτεκνες οικογένειες έχει; Γνωρίζετε να μας πείτε που βρίσκετε η ανεργία στις τάξεις των μελών του συλλόγου σας;

Απάντηση: Ο νομός Δράμας έχει σύνολο 2350 πολύτεκνες οικογένειες με μέσο όρο έξι παιδιά, ήτοι σύνολο 14000 μέλη. Για την ανεργία δεν έχουμε στατιστικά στοιχεία.

Ερώτηση: Η Ελλάδα έχει καταντήσει η χώρας της ανεργίας, των «δανεικών», γενικότερα των δεινών των Ελλήνων. Πολλοί, κυρίως γηραιότεροι, λένε ότι πήγαμε πίσω στο 1950… Όμως, «1950» σημαίνει μετανάστευση, περαιτέρω ανεργία, φτώχεια.. Τι θα συμβουλεύατε τους νέους μας;

Απάντηση: Δεν είμαι αυτός που θα μπορούσε να συμβουλεύσει τους νέους παρά μόνο τα παιδιά μου. Όμως, ως Πρόεδρος των Πολυτέκνων και μέσα από τα χρόνια που πέρασαν διαπίστωσα ότι η επένδυση στη μόρφωση είναι η δική μου συμβουλή, γιατί όπως και να το κάνουμε, η μόρφωση είναι στολίδι στον άνθρωπο.

Ερώτηση: Βλέπουμε στην ατζέντα του «Μεταναστευτικού» η κυβέρνηση να επιλέγει τη δημιουργία ενός φράκτη στον Έβρο, κατά τα πρότυπα των ΗΠΑ και της Ισπανίας. Κάποιοι λένε ότι όταν ένας άνθρωπος διανύει χιλιάδες χιλιόμετρα για να φτάσει στην Ευρώπη ένας φράκτης δεν θα τον σταματήσει.. Θα βρει τρόπο να τον περάσει. Από τη «στρατιωτική» σας εμπειρία, πιστεύετε ότι το μέτρο θα ωφελήσει; Ποια πολιτική πρέπει να ακολουθήσει η Ελλάδα κατά τη γνώμη σας στο Μεταναστευτικό;

Απάντηση: Πιστεύω ότι οι πολιτικές που ασκήθηκαν τα χρόνια μετά την μεταπολίτευση σημάδεψαν σοβαρά την αξιοπιστία της χώρας να εφαρμόσει εθνική στρατηγική και στον μεταναστευτικό τομέα. Χάσαμε την ευκαιρία και τώρα με ημίμετρα και φράκτες προσπαθούμε να κάνουμε το ακατόρθωτο για να σταματήσουμε τους λαθραίους να μπούνε στη χώρα μας.

Ερώτηση: Στο ίδιο μήκος κύματος, η Ελλάδα πληρώνει βαρύ τίμημα για το 1 – 1,5 εκ. μετανάστες στη χώρα. Δωρεάν περίθαλψη, φάρμακα, σίτιση, στέγαση.. την ίδια στιγμή προσπαθούμε να κόψουμε έστω αυτά τα ελάχιστα που δικαιούται η πολύτεκνη οικογένεια. Γιατί η πατρίδα φέρεται έτσι στους Έλληνες που τη στηρίζουν;

Απάντηση: Για τους λόγους που προανέφερα η πολιτεία απαξιώνει τους Έλληνες και θέλοντας να δείξει κοινωνικό πρόσωπο στους εταίρους μας, στερεί τα βασικά αγαθά περίθαλψης και πρόνοιας από χιλιάδες Έλληνες που ζουν στα όρια και κάτω από την φτώχεια, με σύνολο πληθυσμού 19,7 % - με στοιχεία 2008 - να είναι με κατά κεφαλήν εισόδημα 6870 ευρώ ετησίως.. Απίστευτα κι όμως αληθινά !

Ερώτηση: Κύριε Σμολοκτέ, στις τελευταίες αυτοδιοικητικές εκλογές ήσασταν υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τον κ. Θεόδωρο Αθανασιάδη, παλαιότερα συμμετείχατε σε άλλο συνδυασμό. Γιατί με τον Θεόδωρο Αθανασιάδη;

Απάντηση: Επιχείρησα να συμμετέχω στις αυτοδιοικητικές εκλογές για ένα κυρίως λόγο.. Να μπορούμε, μέσα από την αυτοδιοίκηση, να έχουμε πρόσβαση στην τοπική κοινωνία και στα κέντρα λήψεως αποφάσεων. Άλλωστε, ως Διοικητικό Συμβούλιο έχουμε ενθαρρύνει και άλλους πολύτεκνους συναδέλφους να πράξουν το ίδιο.

Κύριε Σμολοκτέ , σας ευχαριστώ για την εποικοδομητική μας κουβέντα.

Απάντηση: Κι εγώ σας ευχαριστώ.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου