Πέμπτη 3 Μαρτίου 2011

ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ , Γραμματέας Εθνικού Συμβουλίου - Ομιλία στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου


ΣΗΜΕΙΑ ΕΙΣΗΓΗΣΗΣ
ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ
ΜΙΧΑΛΗ ΚΑΡΧΙΜΑΚΗ
ΣΤΗΝ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ



Στην αρχή της συνεδρίασης, ο Γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Καρχιμάκης, έκανε την ακόλουθη δήλωση, για την δολοφονία των δύο αστυνομικών της ομάδας «ΔΙΑΣ»:

«Χθες, δύο νεαροί αστυνομικοί μας, έπεσαν κατά την εκτέλεση του καθήκοντος, από τα πυρά αδίστακτων κακοποιών. Ο ένας σκοτώθηκε επί τόπου και ο άλλος έχασε τη μάχη για τη ζωή του στο χειρουργείο. 
Εκφράζουμε τη θλίψη μας για το τραγικό αυτό γεγονός και αποδίδουμε τον ύψιστο φόρο τιμής στα δύο νέα παιδιά, που δεν δείλιασαν στην εκτέλεση του καθήκοντος.
Συμπάσχουμε με τους οικείους τους και τους ευχόμαστε δύναμη και κουράγιο.
Οι ευχές μας συνοδεύουν και τους άλλους δύο αστυνομικούς, οι οποίοι νοσηλεύονται με σοβαρά τραύματα, που προκλήθηκαν στην ίδια συμπλοκή.
Αισιοδοξούμε ότι, πολύ γρήγορα, οι ειδεχθείς εγκληματίες θα συλληφθούν
και θα οδηγηθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης για παραδειγματική τιμωρία».


Ακολουθούν τα σημεία εισήγησης................



1.Εισαγωγή

Σας καλωσορίζω στην συνεδρίαση του Πολιτικού μας Συμβουλίου. Καλωσορίσω και τους Υπουργούς της Κυβέρνησής μας. Θα είναι σημαντική η συμβολή τους στην συζήτηση που θα κάνουμε και για τη Συνδιάσκεψή μας, αλλά και για τα θέματα της πολιτικής συγκυρίας.

Τη σημερινή μας συνεδρίαση θα απασχολήσει κυρίως η προετοιμασία του Εθνικού Συμβουλίου για την πορεία προς την Προγραμματική μας Συνδιάσκεψη.

Οι Υπουργοί μας, που φυσικά θα καταθέσουν την άποψή τους για την κορυφαία αυτή διαδικασία του Κινήματός μας, αλλά και για τα θέματα της πολιτικής συγκυρίας, θα μας ενημερώσουν για θέματα της αρμοδιότητάς τους, τα οποία αφορούν τις προσπάθειες να βάλουμε τάξη στα οικονομικά μας, να βάλουμε τάξη στο κράτος, αλλά και να προωθήσουμε πολιτικές που ευνοούν την ανάπτυξη.

Θα συζητήσουμε και για το Ευρωομόλογο, την πρωτοβουλία που αναλάβαμε για την προώθηση της πρότασης που έχει υποβάλει ο Πρόεδρός μας και για την οποία θα ενημερώσει αναλυτικά το Εθνικό μας Συμβούλιο, η κυρία Βάσω Παπανδρέου και σήμερα, εδώ, ο Παντελής Οικονόμου.

Θα ήθελα, επίσης, να σας ενημερώσω ότι στην συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου θα απευθύνουν χαιρετισμό οι:
- Πολ Νύρουπ Ράσμουσεν, πρώην Πρωθυπουργός Δανίας και Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος.
- Μάρτιν Σούλτς, Επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

2. Η απόφαση και η σημασία της Συνδιάσκεψης

Η πρόταση για την διεξαγωγή της Εθνικής Συνδιάσκεψης είναι και επίκαιρη και αναγκαία.

Η κρίσιμη και καθοριστική για τον τόπο πολιτική συγκυρία, της προσδίδει ιδιαίτερο βάρος και την καθιστά  ισοδύναμη ενός Συνεδρίου.

Η πορεία προς την Συνδιάσκεψη θα μας δώσει την δυνατότητα, μέσω ενός ευρύτατου διαλόγου, στον οποίο θα επιδιώξουμε την ενεργή συμμετοχή όλων των πολιτών, να αξιολογήσουμε και πάλι τα νέα δεδομένα που προκύπτουν από την κρίση, να χαρτογραφήσουμε τα επόμενα βήματά μας και να προτείνουμε το συνολικό μας σχέδιο για τη χώρα, για τα χρόνια που έρχονται, δίνοντας ελπίδα, σιγουριά και προοπτική στους πολίτες.

Η Συνδιάσκεψή μας, δεν θέλουμε να αποτελέσει μόνο ένα κορυφαίο κομματικό γεγονός, αλλά μια διαδικασία, η οποία θα απασχολήσει την κοινωνία και θα ενεργοποιήσει την Κοινωνία των Πολιτών.

Γι' αυτό το λόγο, καλούμε τα μέλη και τους φίλους του Κινήματος, κάθε ενεργό πολίτη, σε ένα ανοιχτό και ειλικρινή διάλογο, που φιλοδοξούμε να σφραγίσει το μέλλον της χώρας και της μεγάλης δημοκρατικής μας παράταξης.

Στο διάλογο αυτό, θα πρέπει να εμπλακούμε όλοι, θα πρέπει να εμπλακούν και τα μέλη της Κυβέρνησης, οι Υπουργοί μας.  Γιατί όταν ασχολείσαι με την επίλυση των προβλημάτων των πολιτών, της κοινωνίας, θα πρέπει να ακούς τους πολίτες και την κοινωνία.  

3. Η πολιτική συγκυρία: τρία ζητήματα που πρέπει να μας απασχολήσουν

Η πολιτική συγκυρία την οποία διανύουμε είναι κρίσιμη και καθοριστική.

Στην Ευρώπη, αναζητείται λύση για το πρόβλημα του χρέους των χωρών της Ευρωζώνης. Ήδη, ο Πρόεδρός μας έχει σειρά επαφών με τους ηγέτες των υπολοίπων χωρών της Ε.Ε., για την προώθηση των θέσεών μας.

Στην Ελλάδα, βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη καμπή, στο μέσο της προσπάθειας που ξεκινήσαμε, με στόχο να σώσουμε τη χώρα από την χρεοκοπία, να την αλλάξουμε, και να την ανασυγκροτήσουμε.

Δεν θα αναφερθώ στην κατάσταση που παραλάβαμε. Την γνωρίζετε καλά, την γνωρίζει καλά ο Ελληνικός λαός. Ούτε και στα όσα χρειάστηκε να κάνουμε μέχρι σήμερα. Τα γνωρίζετε και αυτά. 

Θα σταθώ σε ορισμένα θέματα, στα οποία οφείλουμε να δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή

Το πρώτο αφορά στην ανησυχία, στην αγωνία που υπάρχει στον κόσμο, και φτάνει στους βουλευτές, στα στελέχη μας, σε όλους μας.

Αυτή η αγωνία, αυτή η ανησυχία είναι κοινή για όλους μας.
Αφορά στην έξοδο της χώρας από την κρίση, στις κοινωνικές αλλαγές που συντελούνται, στις εξελίξεις σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο, αλλά και στην  φυσιογνωμία του Κινήματός μας.

Αυτή η κοινή αγωνία, αλλά και ο κοινός μας στόχος να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση, θα πρέπει να μας κρατούν ενωμένους. Κι αν υπάρχουν προβληματισμοί, αντιθέσεις, διαφωνίες, ας οδηγούν στη σύνθεση. Το ΠΑΣΟΚ σεβόταν και σέβεται πάντα την πολλαπλότητα των απόψεων. Και ο Γιώργος Παπανδρέου, είναι ο Πρόεδρος που πίστεψε στη σύνθεση των απόψεων και όχι στην ταύτισή τους.

Το δεύτερο αφορά στην συνεχιζόμενη καλλιέργεια μιας απαισιοδοξίας στην κοινωνία, από αυτούς που διαρκώς προφητεύουν καταστροφές.

Το τρίτο είναι η απαξίωση της πολιτικής στο σύνολό της και  η αντίληψη, που θέλει τις ενέργειες των πολιτικών, να μην έχουν σχέση με τις επιδιώξεις και τα συμφέροντα των πολιτών, αλλά με κάποια αόρατα συμφέροντα, που τα έχουν κανονισμένα όλα.

Αυτές οι αντιλήψεις είναι και  επικίνδυνες και διαβρωτικές. Δημιουργούν μια εικόνα παρακμής, ηθικού και κοινωνικού ξεπεσμού. Αυτή είναι η αίσθηση που απωθεί τους πολίτες. Που φτιάχνει ένα νεφέλωμα, που επισκιάζει τα πάντα: κάθε θετική πρωτοβουλία και κάθε προσπάθεια να αλλάξει ο τόπος.

Αυτές οι αντιλήψεις είναι ο μεγάλος μας αντίπαλος.

4. Τα παλιά και τα νέα ανοιχτά μέτωπα. Οι 5 προτεραιότητες που οδηγούν στην Ελλάδα που θέλουμε


Φυσικά, υπάρχουν και άλλα προβλήματα και μάλιστα μεγάλα.

Υπάρχουν μέτωπα που έρχονται από το παρελθόν, από λειτουργίες που έπρεπε εδώ και καιρό να έχουν αλλάξει, που κανείς δεν τόλμησε μέχρι σήμερα να αλλάξει και τολμάμε εμείς τώρα.

Υπάρχουν μέτωπα καινούργια, μέτωπα που γεννά η κρίση. Ανοιχτά κοινωνικά μέτωπα, ανοιχτά μέτωπα στη λειτουργία του κράτους, ανοιχτά μέτωπα που αφορούν στην καθημερινότητα του πολίτη, στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει.

Αυτά τα μέτωπα, οφείλουμε να τα αντιμετωπίσουμε, μαζί με τους πολίτες. Με αυτά τα μέτωπα, οφείλει να ασχοληθεί η Συνδιάσκεψή μας. Και η αντιμετώπιση αυτών των μετώπων περνά μέσα από τις 5 μεγάλες προτεραιότητες που έθεσε ο Πρόεδρός μας.

Κράτος-στρατηγείο στην υπηρεσία του πολίτη, ανάπτυξη στηριγμένη σε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο, σύγχρονο κοινωνικό κράτος, Κοινωνία των Πολιτών με ευνομία, συμμετοχή και δικαιοσύνη, νέα Ελλάδα με ισχυρή φωνή που θα ακούγεται παντού.

5. Η στάση της ΝΔ και των κομμάτων της Αντιπολίτευσης

Δυστυχώς, στην προσπάθεια που κάνουμε για τη σωτηρία της χώρας, δεν έχουμε την αρωγή των κομμάτων της Αντιπολίτευσης, να πολεμήσουμε τις αντιλήψεις αυτές και να εμφυσήσουμε στην κοινωνία την αισιοδοξία και την ελπίδα, ότι θα τα καταφέρουμε. Έχουμε αντιπάλους και τα κόμματα της Αντιπολίτευσης.

Η ΝΔ, συμπεριφέρεται λες και ποντάρει στην αποτυχία της προσπάθειας της χώρας. Αντί να συναισθανθούν τις τεράστιες ευθύνες τους για τη σημερινή κατάσταση, προσπαθούν να αποκομίσουν πολιτικά οφέλη από τις δύσκολες επιλογές μας.
Από την Αριστερά, ακούμε ότι «ο πόλεμος τώρα αρχίζει», ότι «σε αυτό το σύστημα δεν υπάρχουν λύσεις», ακούσαμε να προφητεύουν πως το Σύνταγμα θα γίνει πλατεία Ταχρίρ.
Νομίζουν  κάποιοι ότι, αν υποδαυλίσεις την οργή, αν κλείσεις το μάτι στον λαϊκισμό, θα εισπράξουν στο τέλος όφελος προσωπικό ή πολιτικό. Κάνουν μεγάλο λάθος. Οι ασκήσεις επαναστατικής ανυπακοής, τούτη την ώρα, έχουν βαρύ κόστος για τους πολίτες και τη χώρα.

6.  Η πορεία προς την Συνδιάσκεψη. Δημιουργούμε τη συμμαχία των δυνάμεων που πιστεύουν ότι η Ελλάδα μπορεί

Η πορεία προς την Συνδιάσκεψη οφείλει να σηματοδοτήσει μια νέα εξωστρέφεια για το κόμμα μας. Να σηματοδοτήσει τη νέα κοινωνική συμμαχία, στην οποία θα στηριχθεί η προσπάθεια για τη σωτηρία της χώρας.  

Στην πορεία αυτή, δεν μας ταιριάζει να κυριαρχηθούμε από προσωπικές στοχεύσεις και προτεραιότητες. Το ΠΑΣΟΚ, είναι ανάγκη να αναγορευθεί σε ένα ισχυρό κέντρο, που θα παράγει πολιτική και δεν θα αναλώνει τις δυνάμεις του διευθετώντας μικροπολιτικές και μιζέρια.  Το ΠΑΣΟΚ, στο σύνολό του, πρέπει να αποτελέσει το στρατηγείο της νικηφόρας διεκδίκησης του πολέμου για την έξοδο της χώρας από την κρίση.

Ενάντια στην συμμαχία τού «δεν μπορούμε», το ΠΑΣΟΚ, πρέπει και οφείλει να ηγηθεί της συμμαχίας των δυνάμεων, που πιστεύουν ότι η χώρα μπορεί. Ότι ο Ελληνικός λαός μπορεί.

Δεν μας ταιριάζει ούτε η μεμψιμοιρία, ούτε η ατέρμονη «κρισιολογία». Ξέρουμε ότι είναι άπειρες οι δυνάμεις, τα πλεονεκτήματα και οι δυνατότητες του λαού και της χώρας. Είναι καθήκον μας, να βγάλουμε από τη θλίψη την κοινωνία και να εμπνεύσουμε αισιοδοξία

Η δράση μας, σύντροφοι, πρέπει να δίνει ελπίδα. Και η ελπίδα, γεννιέται μέσα από την ενότητα, την αλληλεγγύη και την αποτελεσματικότητα. Όταν υπάρχουν αυτά, δεν υπάρχει χώρος για τους καταστροφολόγους.

Προχωράμε στη Συνδιάσκεψη, φιλοδοξώντας να είμαστε και στις νέες συνθήκες το πλειοψηφικό ρεύμα, που θα επαναπροσδώσει χρώμα στην πολιτική και όραμα στην κοινωνία.

Προχωράμε στη Συνδιάσκεψη, φιλοδοξώντας να δώσουμε το σύνθημα μιας εθνικής επανεκκίνησης, που οδηγεί στην Ελλάδα που θα κληρονομήσουμε στις επόμενες γενιές. Μια Ελλάδα, χωρίς τις παθογένειες που μας έφεραν στη σημερινή κατάσταση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου