Παρασκευή 18 Μαρτίου 2011

ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΑΘΕΟΔΩΡΟΥ


Συνέντευξη με τον Χρήστο Παπαθεοδώρου - Δικηγόρο και μέλος της ΝΟΔΕ Δράμας , ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "Η ΑΛΗΘΕΙΑ" και τον Παναγιώτη Γεωργιάδη

Ερώτηση : Συνηθίζω πολλές φορές να δίνω την ευκαιρία στο συνομιλητή μου να «αυτοσυστηθεί», αλλά και για να γνωρίσουν τυχόν συμπολίτες μας, που δεν έτυχε να σας γνωρίζουν, το συνομιλητή μας.. Να σας ρωτήσω, λοιπόν, ποιος είναι ο «Χρήστος Παπαθεοδώρου» ;

Ονομάζομαι Χρήστος Παπαθεοδώρου και αυτοσυστήνομαι συνήθως ως ένας ενεργός πολίτης με ανησυχίες και άποψη, την οποία και εκφράζω μέσα από όλους τους θεσμικούς φορείς στους οποίους συμμετέχω. Αν και είμαι μόλις 27 ετών μετράω ήδη σχεδόν 10 χρόνια ενασχόλησης με τα κοινά και νιώθω τυχερός γιατί αποκόμισα πολύ σημαντικές εμπειρίες τόσο από το Τοπικό Συμβούλιο Νέων του Δήμου Δράμας όσο και από την Ο.Ν.ΝΕ.Δ., δύο κατά την άποψη μου μεγάλα σχολεία, στα οποία μαθαίνεις πάνω απ’ όλα ποιος είσαι και τι μπορείς να καταφέρεις μέσα στο κατά κοινή ομολογία σαθρό τοπίο της πολιτικής. Αυτή τη στιγμή είμαι μέλος της ΝΟΔΕ Δράμας και δραστηριοποιούμαι επαγγελματικά ως Δικηγόρος στην πόλη όπου γεννήθηκα, μεγάλωσα και επέλεξα συνειδητά να ζήσω για το υπόλοιπο της ζωής μου. Παράλληλα συμμετέχω και σε άλλους συλλόγους που δεν έχουν καμία σχέση με την πολιτική, γιατί θεωρώ πως η κοινωνική παρουσία είναι πολύ πιο σημαντική από την πολιτική παρουσία του καθενός και είναι αυτή που σε τελική ανάλυση, αν είσαι καλός, σε καταξιώνει.

Ερώτηση : Στις τελευταίες δημοτικές εκλογές η Δράμα «άλλαξε σελίδα» εκλέγοντας μια νέα δημοτική αρχή.. Τι έφταιξε κατά τη γνώμη σας και έχασε η «Νέα Εποχή-Νέα Δράμα» το Δήμο;


            Καμία ήττα δεν οφείλεται αποκλειστικά και μόνο σε έναν παράγοντα. Σίγουρα φταίνε πολλά πράγματα, τα οποία λειτούργησαν αθροιστικά και οδήγησαν στο αποτέλεσμα της δεύτερης Κυριακής των Δημοτικών Εκλογών. Ενδεικτικά θα αναφέρω πως έφταιξαν αλαζονικές συμπεριφορές και προκλητικές για το κοινό αίσθημα δηλώσεις, η υπερβολική σιγουριά και η αδράνεια που τη συνόδευσε στο μεσοδιάστημα πρώτης και δεύτερης Κυριακής, η πολυδιάσπαση του χώρου της κεντροδεξιάς, που αποτελεί την κύρια εκλογική βάση στην οποία και απευθυνόμαστε αλλά και η έλλειψη οργάνωσης από τον κομματικό μηχανισμό. Όλα τα παραπάνω σε συνδυασμό με τη βούληση του κόσμου για αλλαγή οδήγησαν στην αλλαγή σελίδας στο Δήμο Δράμας. Βέβαια για να μην είμαστε ισοπεδωτικοί και ακραίοι στις τοποθετήσεις μας, οφείλω να σας θυμίσω ότι σχεδόν σε όλη την Ελλάδα οι εν ενεργεία Δήμαρχοι απέτυχαν να επανεκλεγούν, γεγονός που δείχνει ότι η τάση για αλλαγή και δοκιμή κάτι καινούριου είναι γενικευμένη και δεν αφορά μόνο στη Δράμα.
Επιτρέψτε μου όμως να πω κάτι που τον τελευταίο καιρό αναγκάζομαι συχνά να το επαναλαμβάνω. Δυστυχώς στη ΝΔ έχουμε το κακό να αναλύουμε μονίμως τα αρνητικά για μας αποτελέσματα, να μεμψιμοιρούμε, να προσπαθούμε να βρούμε ενόχους και γενικά να καταστροφολογούμε για όλα όσα ήταν δυσάρεστα για την παράταξη μας. Αποτέλεσμα αυτής της κακής κατ’ εμέ νοοτροπίας είναι το ότι αργούμε υπερβολικά να συνέλθουμε από τις ήττες μας, ότι διχάζουμε την κομματική μας βάση και ότι αδυνατούμε να επανέλθουμε γρήγορα στον κύριο ρόλο μας που αφενός είναι η εκφορά σύγχρονου και ουσιώδους πολιτικού λόγου και αφετέρου η σωστή οργάνωση για τον πλέον κρίσιμο αγώνα που δίνουμε όλοι μας κάθε 4 περίπου χρόνια και δεν είναι άλλος από τις εθνικές εκλογές. Γι’ αυτό το λόγο θεωρώ πως επειδή όλοι κινούμαστε μέσα στη Δράμα και γνωρίζουμε πρόσωπα και καταστάσεις, ξέρουμε πάρα πολύ καλά τι μας φταίει και είναι θέμα ηθικής αξιολόγησης του καθενός το πώς πρέπει να το αντιμετωπίσουμε. Ήρθε όμως πλέον η κατάλληλη εποχή για να περάσουμε από το στάδιο της ανάλυσης στο στάδιο του σχεδιασμού. Και σ’ αυτό πρέπει να είμαστε όλοι παρόντες.

Ερώτηση : Είστε δικηγόρος. Γιατί δεν πρέπει οι κοινοτικές οδηγίες , που να σημειώσουμε, εφαρμόζονται σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, να εφαρμόζονται και στη χώρα μας κανονικά; Είμαστε πιο «έξυπνοι» από τους υπόλοιπους ευρωπαίους ή οι αντιλήψεις των «συντεχνιών» και του «πελατειακού κράτους» είναι ακόμη ισχυρές; Μιλώ για το «άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων»…

            Πρέπει όλοι στην Ελλάδα να καταλάβουμε πως ζούμε σε μια φιλελεύθερη κοινωνία, χαρακτηριστικό της οποίας είναι η ελεύθερη αγορά. Πρέπει επίσης να γνωρίζουμε πως είμαστε μέλος της μεγάλης Ευρωπαϊκής οικογένειας, γεγονός που πέρα από οφέλη επιφέρει και δυσάρεστες πολλές φορές συνέπειες. Το λεγόμενο «άνοιγμα» των κλειστών επαγγελμάτων από ένα σημείο και έπειτα ήταν αναπόφευκτο, ίσως και επιβεβλημένο εξαιτίας της θεμελιώδους αρχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που είναι η πλήρης εναρμόνιση των κρατών- μελών της σε όλους τους οικονομικούς, πολιτικούς, επαγγελματικούς και κοινωνικούς τομείς. Το πρόβλημα για μένα δεν είναι το «άνοιγμα» αλλά ο τρόπος με τον οποίο έγινε αυτό. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, που θα μείνει στην ιστορία για την πρωτοφανή κοινωνική αναλγησία της, δεν προχώρησε σε καμία ουσιαστική διαβούλευση με τους θιγόμενους επαγγελματικούς κλάδους, αδιαφόρησε πλήρως για κεκτημένα εδώ και δεκαετίες επαγγελματικά δικαιώματα, έκλεισε τα αυτιά της στις μεγάλες διαδηλώσεις και κινητοποιήσεις που ταλαιπώρησαν τον κοινωνικό ιστό επί μήνες και το μόνο για το οποίο πραγματικά ενδιαφέρθηκε ήταν να κατηγορεί συστηματικά για όλα τη Ν.Δ.. Επειδή βέβαια αναφερθήκατε στο θέμα των κοινοτικών οδηγιών, θα αναφέρω πως οι οδηγίες σε αντίθεση με τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεσμεύουν τα κράτη μέλη, μόνο ως προς το αποτέλεσμα που επιδιώκουν, δίνοντας τους έτσι περιθώρια διακριτικής ευχέρειας σχετικά με τον τρόπο προσαρμογής τους στο περιεχόμενο των οδηγιών. Και δυστυχώς η προσαρμογή της Ελλάδας ήταν απότομη, χωρίς σχέδιο και βάναυση για πολλούς επαγγελματικούς κλάδους, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται και ο δικός μου κλάδος της Δικηγορίας.

Ερώτηση : Η Νέα Δημοκρατία, στην οποία ανήκετε πολιτικά, έχει κάνει λάβαρό της την «ανάπτυξη» σα διέξοδο από το Μνημόνιο.. Από το 1990 και μετά τη χώρα κυβέρνησαν 8,5 χρόνια η ΝΔ και 12,5 μέχρι σήμερα το ΠΑΣΟΚ. Η πόλη μας η Δράμα έχει να δεί ανάπτυξη πλέον των είκοσι ετών, ανεξάρτητα από κυβερνήσεις.. Τι τον ενδιαφέρει, λοιπόν, τον Δραμινό πολίτη αυτό που ευαγγελίζεται το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εφόσον και επί διακυβέρνησης ΝΔ η Δράμα ήταν σε εποχή «Εθνικού Μνημονίου»; Πως θα πείσετε, δηλαδή, το Δραμινό και κυρίως τον νέο-άνεργο, για αυτά που λέτε;

            Κύριε Γεωργιάδη είναι κοινή διαπίστωση ότι ο νομός μας είναι αδικημένος και παραμελημένος τα τελευταία τριάντα χρόνια. Και αν θέλουμε να είμαστε αντικειμενικοί οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι και η κυβέρνηση της ΝΔ δεν τον βοήθησε όσο θα έπρεπε. Πρέπει όμως να παραδεχθούμε ότι η ΝΔ από τη στιγμή που τέθηκε το ζήτημα της υπογραφής του μνημονίου, κράτησε μία σταθερή και υπεύθυνη στάση, προτάσσοντας έναν άλλο δρόμο, αυτόν της ανάπτυξης, που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, την ενθάρρυνση ιδιωτικών πρωτοβουλιών, την κατάρτιση ενός ευέλικτου Αναπτυξιακού Νόμου, δηλαδή προτάσεις που αν υλοποιηθούν, έστω και από τη νυν κυβέρνηση, θα ωφελήσουν και τη Δράμα.
Με δεδομένο όμως ότι η χώρα βρίσκεται εν μέσω κρίσης, θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στις διεκδικήσεις μας για να είμαστε και ρεαλιστές, τουλάχιστον όσον αφορά στο Νομό. Υπάρχουν ζητήματα, τα οποία θα έπρεπε χρόνια τώρα να αποτελούν βασικές προτεραιότητες των διεκδικήσεων των φορέων μας. Σημασία όμως έχει να χαραχθεί επιτέλους μια στρατηγική με όραμα, σχέδιο και βάθος χρόνου την επόμενη δεκαπενταετία. Η νεοτερικότητα, η χρησιμοποίηση των νέων τεχνολογιών, η εφαρμογή καλών πρακτικών άλλων περιοχών ανά την Ευρώπη που έχουν κοινά στοιχεία με το νομό μας, παράλληλα με τον σεβασμό στο περιβάλλον και στις επόμενες γενιές πρέπει να αποτελέσουν οδηγό για τις διεκδικήσεις μας.
Οι νέοι, στους οποίους αναφερθήκατε, σήμερα αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα στην καθημερινότητά τους. Το μέλλον τους προδιαγράφεται αβέβαιο και νοιώθουν πως κανείς δεν τους δίνει προοπτική και ελπίδα για το αύριο. Παράλληλα, κοινωνικά ζητήματα, όπως είναι η ανεργία, η εγκληματικότητα και η απουσία ευκαιριών, αποτελούν τροχοπέδη στα όνειρά τους. Όλα τα παραπάνω, σε συνδυασμό με τον πολιτικό τυχοδιωκτισμό και την απαράδεκτη συμπεριφορά και στάση συγκεκριμένων πολιτικών που δεν τίμησαν την επιλογή του κόσμου, αγνοώντας ιδιαίτερα τους νέους και τις ανάγκες τους, κάνουν εξαιρετικά δύσκολη την προσπάθεια που καταβάλουμε για να τους πείσουμε. Ίσως όμως αν αλλάξουμε εμείς, δηλαδή όσοι ασχολούμαστε με την πολιτική, τότε ίσως αποκτήσουμε και ένα περισσότερο ευήκοο ακροατήριο. Άλλα για να γίνει αυτό χρειάζεται θάρρος και τόλμη από τα ίδια τα κόμματα, που πρέπει επιτέλους να κάνουν και αυτά την υπέρβαση τους.

Ερώτηση : Στη σύνθεση του δημοτικού συμβουλίου μετέχουν ελάχιστοι νεολαίοι – κάτω των 35 ετών. Αποδεικνύεται πως είτε ο κόσμος δεν στηρίζει νέους πολιτικούς, είτε ότι συνθλίβονται από τις κομματικές «προτιμήσεις» , ας μου επιτραπεί να πω. Πείτε μου μερικούς καλούς λόγους που εγώ σαν ψηφοφόρος θα έπρεπε να εμπιστευτώ έναν νεολαίο να με εκπροσωπεί στην πολιτική.

            Αν είστε ευχαριστημένος από τους εδώ και χρόνια επαγγελματίες πολιτικούς, δεν υπάρχει κανένας λόγος για να εμπιστευθείτε κάποιον νέο. Αν όμως θεωρείτε πως αυτοί οι πολιτικοί που έως τώρα ψηφίζαμε όλοι εμείς, δεν αξίζουν την ψήφο μας, αν πιστεύετε πως εκμεταλλεύθηκαν τη θέση τους προς ίδιον όφελος και αν σε τελική ανάλυση σας απογοήτευσαν με τις πρακτικές τους, τότε θα πρέπει να δοκιμάσετε να εμπιστευθείτε κάποιον καινούριο στην πολιτική. Βέβαια, ανήκω σ’ εκείνη την κατηγορία ανθρώπων που δε θεωρεί πως το νεαρό της ηλικίας μας, μας κάνει κατ’ ανάγκην καλύτερους. Αυτό που κάνει κάποιον να ξεχωρίσει είναι οι φρέσκιες ιδέες, η διαφορετική από τη συνηθισμένη νοοτροπία και οι συμπεριφορές που δεν έχουν καμία ομοιότητα με εκείνες που γνωρίσαμε έως τώρα και που απλά εξυπηρετούν μικροκομματικές σκοπιμότητες. Μίλησα προηγουμένως για την υπέρβαση που πρέπει επιτέλους να κάνουν τα κόμματα. Μία τέτοια υπέρβαση πρέπει να κάνει και το εκλογικό σώμα, χωρίς να λαμβάνει υπ’ όψη του, ρουσφέτια, εξυπηρετήσεις, χρήματα και άλλα τέτοια «όπλα», που συνήθως χρησιμοποιούν οι νυν εκλεγμένοι. Για να γίνουν όλα αυτά όμως, πρέπει πρώτα απ’ όλα ο καθένας από εμάς, που ασχολούμαστε με τα κοινά, να κάνει την ατομική του υπέρβαση, να σταματήσει να παραγοντίζει ασκόπως, να  πάψει να κάνει απλές διαπιστώσεις και να εκτεθεί στην κοινωνία εκφράζοντας θέσεις με ουσία και διατυπώνοντας προτάσεις συγκεκριμένες, ρεαλιστικές, υλοποιήσιμες και διαφορετικές από αυτές που έχουμε ως τώρα βαρεθεί να ακούμε.

Ερώτηση : Ποια είναι τα μελλοντικά σχέδια του Χρήστου Παπαθεοδώρου στην πολιτική?

            Η πολιτική, νομίζω, πως περνά τη χειρότερη φάση της ιστορίας της, αφού διακρίνεται για την δυσπιστία, την καχυποψία, την απαξίωση και την οργή του κόσμου απέναντι της. Συνεπώς, η πολιτική δεν αποτελεί στις μέρες μας χώρο ανάδειξης προσώπων. Άλλωστε είναι γεμάτη από ανθρώπους, που ασχολήθηκαν μ’ αυτήν για την προσωπική και οικονομική τους ανέλιξη. Η πολιτική μου δίνει την ευκαιρία και τη δυνατότητα να εκφράζομαι. Το δικό μου χρέος απέναντι της είναι να συμμετέχω, να παρεμβαίνω και όταν απαιτηθεί να είμαι αποτελεσματικός. Η διάρκεια χαρακτηρίζει αυτούς που αξίζουν. Το ποιος αξίζει όμως πραγματικά το κρίνει αποκλειστικά ο κόσμος.

2 σχόλια:

  1. Αλήθεια κύριε Παπαθεοδώρου,
    1) Αληθεύει ότι πήγατε στο γραφείο του Κύριου Μαργαρίτη να ζητήσετε λεφτά για το DRAMAICA επειδή δήθεν "μπήκατε μέσα" την προηγούμενη χρονιά αφού το παρατήσατε μόνο και μόνο για να φτιάξετε το γραφειάκι σας?
    2) Αληθεύει ότι τα τελευταία χρόνια είχατε σχέση με ανήλικη?
    3) Αληθεύει ότι ζητήσατε ρουσφέτια από τον κύριο Ευμοιρίδη σε περίπτωση που βγει?
    4) Αλήθεια! Πόσο δύσκολη ήταν η στρατιωτική θητεία σας στην Λέσχη Αξιοματικών της Δράμας τη στιγμή που τα Ελληνόπουλα υπηρετούν σε περιοχές μακριά από το σπίτι τους?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αγαπητε suprtronik απο τις ερωτησεις που εχεις θεσει οσον αφορα το προσωπου του κ. Παπαθεοδωρου βλεπω οτι εισαι αρκετα νυχτωμενος σε πολλα θεματα, εκτος βεβαια και αν εισαι απο τους επαγγελματιες λασπολογους που βλεπουν μια δυναμικη με προοπτικη στο συγκεκριμενο ατομο και φοβουνται μηπως χασουν το βολεμα τους. Γι' αυτο λοιπον σε παρακαλω να μιλας εχοντας στοιχεια και μονο, γιατι αυτο που κανεις δινει την εντυπωση οτι αντιπροσωπευεις καποια συγκεκριμενα συμφεροντα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή